YAŞLILAR HAFTANIZ KUTLU OLSUN
20 Mart 2019

FİZİKSEL AKTİVİTE ÖMRÜ UZATIR, YAŞLANMAYI GECİKTİRİR

Ülkemizde kronik hastalıklar veya yaşlılık sebebiyle her 10 yaşlıdan 3’ü hareketsiz bir yaşam sürüyor. Hareketli olup olmadığınızı şu şekilde değerlendirebilirsiniz:

  • 1-Yaşam için gerektiği kadar hareket ediyorum.
  • 2-Haftada 1-2 kere yürüyüş yapıyorum.
  • 3-Haftada birçok kez yürüyüş yapıyorum.
  • 4-Haftada 1-2 kere terleyecek ve derin soluk alacak şekilde egzersiz yapıyorum.
  • 5-Haftada birçok kere terleyecek ve derin soluk alacak şekilde egzersiz yapıyorum.
  • 6-Haftada birçok kere kondisyon egzersizleri yapıyorum.

Eğer 1. veya 2. Gruptaysanız maalesef “sedanter” yani sağlık açısından hareketsiz gruptasınız.

Yaşlılığa bağlı olarak meydana gelen fizyolojik değişiklikler ve hastalıklar düzenli fiziksel aktivite ile önlenebilir veya düzeltilebilir

      Yaşlanma bütün canlılar için olduğu gibi insan hayatının da kaçınılmaz parçasıdır. Yaşlanmayla beraber %40 oranında kas güçsüzlüğü gelişir ve bu durum duruş, yürüme, denge, koordinasyon bozukluklarına sebep olabilir. Fiziksel olarak hareketsiz kalmakla beraber kalp-damar, akciğer hastalıklarının ve metabolik hastalıkların gelişme riski artar.

Yaşlılıkta yapılan egzersizle beraber kas ve kemik kütlesi artar, zihinsel iyilik gelişir, bağışıklık sisteminin direnci artar, ağrıların azalmasına yardımcı olur, doğru ve düzenli egzersiz reçetesi kırık riskini azaltır ve kalp-damar, akciğer, kilo, şeker hastalığı, tansiyon problemleri gibi rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olur.

İleri yaş veya kronik hastalıklar egzersiz yapmanıza engel değil

Yaşlılıkta egzersize başlanmadan önce yapılması gerekenler, yapılmaması gerekenler ve riskli durumlar uzman tarafından değerlendirilmelidir. Kas- iskelet sistemi hastalıkları veya kısıtlılığında, kullanılan ilaç varlığında mutlaka ilgilenen hekime ve fizyoterapiste danışılmalıdır. Egzersiz yapmadan önce içilmesi gereken ilaçlar varsa mutlaka içilmeli, egzersiz boyunca susuz kalmamaya dikkat edilmeli, çok sıcak ve çok soğuk havada, kapalı mekanlarda, sert zeminlerde egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır.

Her hastalığa ve her koşula uygun bir fiziksel aktivite mutlaka var

Egzersizler kişiye özel planlanmalıdır. Egzersiz reçetesinde germe, kuvvetlendirme, aerobik ve denge egzersizleri bulunur. Kişinin uzun süredir devam ettiği pilates vs. gibi egzersizler varsa bunlar kişiye uygun olarak bir fizyoterapist veya hekim tarafından modifiye edilerek uygulanabilir. Kondisyonu arttırmanın en ucuz, kolay ve güvenli yollarından biri yürüyüştür. Yeni başlayanlar için haftada 2 gün, her yürüyüş 10 dakika olacak şekilde uygulanabilir. Zamanla haftada en az 3 gün, her yürüyüş 20-40 dakika sürecek şekilde planlanır. Çalışmalar göstermiştir ki haftada 3-5 gün yapılan ve ortalama 30 dakika süren tempolu yürüyüşler yaşlıların kalp hastalıklarından olan ölümleri %25 oranında azaltmıştır.

Unutulmaması gerekir ki az da olsa egzersiz yapmak, hiç egzersiz yapmamaktan çok daha faydalıdır.

Fzt. Gizem PEKEN AVCI