17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü
17 Mayıs 2018

ı.jpg

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Gününde İç Hastalıkları Uzmanımız Dr.Şirin Atasoy şunları söyledi:

HİPERTANSİYON NEDİR? Damarın içindeki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınca hipertansiyon denir. Uzun dönemde kanın damar duvarlarındaki etkisi damarın iç yüzeyinde hasara yol açar. Yüksek tansiyon nedeniyle organları besleyen damarlarda tıkanma, genişleme veya yırtılma meydana gelebilir. Hipertansiyon organlara giden kan akışını bozarak organ yetmezliklerine neden olabilir.

Yüksek kan basıncı adıyla da bilinen hipertansiyon, uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine verebileceği hasar nedeniyle “sessiz düşman” olarak da anılmaktadır. Kan dolaşımı için gereken basıncın normalden fazla olması anlamına gelen ‘yüksek tansiyon’, mutlaka uzman kontrolünde takip edilmelidir.

HİPERTANSİYON BELİRTİLERİ NELERDİR? En belirgin hipertansiyon belirtileri arasında aşırı yüksek kan basıncına bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, görmede bozukluk oluşabilir. Halsizlik, yorgunluk, burun kanaması, kulaklarda çınlama, merdiven çıkmada zorlanma gibi belirtilerde görülebilir.

HİPERTANSİYON NEDENLERİ NELERDİR? Hipertansiyon nedenleri arasında günlük yüksek tuz alımı, stres, obezite, ailede hipertansiyon öyküsünün  bulunması gibi genetik faktörler, şeker hastalığı, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı sigara- alkol kullanımı, böbrek hastalıkları , potasyum ve magnezyum içeren gıdalar yönünden yetersiz beslenme, troid hastalıkları sayılabilir.

HİPERTANSİYON TANISI NASIL KONULUR? Hipertansiyon tanısı uzman hekim kontrolünde  detaylı bir fizik muayene, elektrokardiyogram(EKG), ekokardiyografi, 24 saatlik kan basıncı izlemi ve laboratuvar testleri yapılarak konulur. Kan basıncı birçok faktörden etkilenir. Sağlıklı bir hipertansiyon tanısı için tansiyon ölçümü öncesi bir saat içerisinde bir şey yememek, istirahat halinde olmak, sigara ve kahve içmemek gerekir.

HİPERTANSİYON TEDAVİSİ : İlaç tedavisi, hastanın ek hastalıkları, kişisel özellikleri, ilaçların yan etkileri ve ilaçlara verilen kan basıncı kontrol cevabına göre değişebilmektedir. Bazı hastalarda tek bir ilaç yeterli olmakla birlikte, bazı hastalarda kan basıncının kontrolü için çok sayıda ilaç gerekebilir. Burada en önemli nokta; hipertansiyon tedavisi ömür boyudur. Tedavide kullanılan ilaçlarla kan basıncı normal sınırlara düşer. Ancak tedavi kesilirse kan basıncı yine eski değerlerine ulaşacaktır. Bu nedenle tedaviye ara verilmemeli, en az yılda bir kez doktora kontrole gidilmelidir.